top of page
Търсене
  • Снимка на автораТеди

Скакля - глътка свеж въздух на един скок от София

Пролет, свежо зелено и слънчев ден звучи като рецепта за успех. Точно с такива съставки с любимия ми мъж приготвихме съботната разходка.

След кратко мислене и скорошното ни ходене до Боянския водопад, решихме да се разходим до село Бов и Вазовата пътека, които пролетно време имат едно голямо преимущество - водопада Скакля.


Скакля е висок 85 метра и е разположен на Заселска река - ляв приток на Искър. И, както от опит мога да потвърдя, в известна част от годината го няма :)

Благодарение на изключителната ми памет, имаше поне два опита да отида на водопад в разгара на лятото. Можете ли да предположите какво се случи?


Да! Аз отидох на водопад, но … той не дойде.


Затова, един мъдър съвет - идете пролетта.

Както направихме ние и определено не останахме разочаровани. Паркирахме колата съвсем близо до селото, поради липса на свободни места на импровизирания паркинг (ако отидете след 10 сутринта, вероятно вече няма да има) и тръгнахме с леко нетърпение към водопада.



Ходенето до подножието на водопада не е по-дълго от 15 минути и е леко изкачване по добре утъпкана пътека. Заходът към водопада е в дясно от пътеката и открива чудесна гледка към цялостната му височина и етажите, на които е разположен.



Тънкият момент е, че пътеката минава в подножието му и ни отвежда от другата му страна, където реално започва истинското изкачване. Както можем да се досетим, аз всеки път искам да мина от другата страна…


“Истинското изкачване” също е не по-дълго от 15-20 минути, но е доста по-стръмно от началото, като на места е обезопасено с парапети и оформени стъпала.


Излизайки на открито, се открива невероятна гледка към долината, село Бов и река Искър, която елегантно се вие между зелените хълмчета. Толкова е красиво, че мозъкът ми свежда избора на мисли само до тази, в която се чуди дали ще му хареса да живее в къщата на хълма, която вижда.



Като награда за стръмното изкачване, следва нова изненада:

“Я, село.”


На върха на водопада е началото на село Заселе - селото, сгушено по ръбовете на скалната стена и голямата изненада за човек, качил се за пръв път.


Селото ни посрещна подобаващо - с групи хора, отишли на пикник по полянките, фотографи, търкалящи се в тревата, защото е по-Арт и мъж, който си разхожда прасето. Т.е напълно нормална съботна картинка в ранна пролет :).




Зареждайте координатите и отивайте преди Скакля да си вземе годишния отпуск:



Поздрави и сърчица!



79 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page