top of page
Търсене
  • Снимка на автораТеди

Симптоматика на СПКЯ

Актуализирано: 29.06

В тази статия ще обобщим накратко какви симптоми могат да бъдат признак за наличие на синдром на поликистозни яйчници.За да бъда ясна, но не и досадна, ще спомена отново, че наличието само на определени симтоми е напълно недостатъчно за определяне на диагноза. Моля, не си назначавайте сами диагнози и лечения, а предварително се консултирайте с лекар (дори поне двама) :).


Клиничната картина се представя от доста богат набор физически дискомфорти, като ще започна от най-разпространените:


  • Лесно напълняване, натрупване на мазнини в областта на корема и бедрата, често и свръхтегло.


  • Акне (любимото ми!), предимно в областта на челюстта, раменете и гърба - така нареченото "хормонално акне".


  • Изменения в месечният цикъл - той може да бъде нередовен или липсващ, както и прекалено чест и твърде тежък и болезнен. При поликистозата определящото е липсата на овулация, а не точните параметри на менструацията.


  • Поради по-голямото производство на андрогени, в дамите с PCOS се наблюдава малко по-засилено окосмяване (известно като "хирзутизъм" - дума, която не мога да произнеса, пък какво остава да запомня).


  • Силни болки в долната част на корема и внезапни кръвоизливи са едни от по-редките, но важни симптоми, при които консултацията с лекар е абсолютно наложителна. Важно е да запомните, че причината за болката може да бъде спукване на фоликулярна киста, което не е никак безопасно.


  • Честа промяна в настроенията, главоболие, неспокоен и лош сън. Интересен факт е, че проблемите със съня са свързани с леката форма на сънна апнея, която понякога може да се прояви като симптом на pcos.


  • Умора и резки спадове в енергията.


Както виждате, редица от симптомите са абсолютно универсални и не могат да бъдат признак за конкретно физиологично изменение. Не бъдете твърде фокусирани в намирането на проблеми, но и се грижете да бъдете наблюдателни и да обръщате внимание на тялото си. :)


 

Предишни статии:
64 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page