top of page
Търсене
  • Снимка на автораТеди

PCOS и инсулинова резистентност

Актуализирано: 1.12.2020 г.

Един от най-съществените и характерни симптоми на поликистозата.


Статистиката, както и редица изследвания, сочат, че 50% до 65% от жените, засегнати от синдрома, са с наднормено тегло и често - в преддиабетно състояние със силно изявена инсулинова резистентност. Много специфично като характеристика за този процент, е натрупването на голямо количество мазнини в областта на торса (т.нар "андрогенен тип").

Това, разбира се, не важи само за дамите с излишни килца - 5% от жените с нормално (в редки случаи поднормено) тегло, могат да имат симптоми на инсулинова резистентност, а 2% - дори диабет.


Какво е инсулин?

Инсулинът е хормон, синтезиран от панкреаса, който контролира нивото на захари в кръвта и спомага за преноса на глюкоза от кръвоносната система към клетките, където тя се трансформира в енергия.

Какво е инсулинова резистентност? Инсулиновата резистентност може най-просто да бъде разгледана като нарушен глюкозен метаболизъм - инсулиновите рецептори в клетките не реагират на количествата секретиран инсулин, което кара панкреаса да произвежда повече.

В резултат на това, ако не се предприемат навременни мерки, на клетките ще им е необходимо все по-голямо количество инсулин, за да реагират правилно. Когато имаме забавена реакция на клетките и необходимипо-високи нива на инсулин, при усвояването на глюкозата се получава пик на кръвната захар, след което тя рязко спада. Това в някои случаи може да доведе до замайване, треперене, силно сърцебиене - така наречената хипогликемия.


Къде се пресичат границите?

Високите нива на инсулин предизвикват висока секреция на лутеинизиращ хормон, който стимулира свръхпроизводство на андрогени (може да си припомните за тях тук) и така се завърта този безкраен цикъл. Има спорове дали хиперинсулинемията предизвиква хиперандрогенизъм или обратното - повечето доказателства са на страната на високите нива на инсулин като причинител на андрогенизма (т.е ако сте с риск от диабет, е много по-вероятно да развиете поликистоза като съпътстващ синдром).


И сега какво правим?


При жени с наднормено тегло загубата на килограми и медикаментозен контрол на нивата на инсулина са дали положителен ефект в редуцирането на андрогените, по-конкретно тестостерон и андростендион.


Жените с нормално тегло, но установен синдром на поликистозни яйчници, трябва да правят редовни изследвания за инсулиновата си чувствителност и да реагират адекватно на реакциите на тялото си - неща като силно изявено акне, хипогликемия, постоянен глад за въглехидрат, бързо напълняване, са много често срещани и точни симптоми на задаваща се буря. :)


Дойде време и за личен пример: след многото медикаменти, които съм приела през годините, съм абсолютно Против използването им като средство за превенция. (Тук не включвам хранителните добавки, витамините и нутриентите, които са важни за цялостното здраве на организма.)


Съветите на професионалистите, написани черно на бяло в изследвания и научни трудове и които твърдо подкрепям:


  • движение

  • спорт

  • умно хранене

  • намаляване на цялостния стрес на организма (бил той физически или психически)

  • постоянно образоване по темата

  • достатъчно чести прегледи при специалисти за валидация на прогреса

Всяка от гореспоменатите теми ще бъде разгледана в блога, обещавам :)





 

Предишни статии:


Какво предстои?

  • Как да се храня и какво да избягвам, когато имам PCOS?

  • Как движението и правилното хранене спомага за намаляването на симптоматиката на PCOS?

  • Какво и как да тренирам, когато имам синдром на поликистозни яйчници?



122 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page