top of page
Търсене
  • Снимка на автораТеди

Нисковъглехидратен козунак с шоколад


Няма начин да няма начин! Разбира се, че не е същото, но - става. :)


Всеки, който се пази от въглехидрати, знае драмата с празниците и празничната храна. Ако е достатъчно запален, се опитва да я адаптира към режима си по някакъв начин. Та, ей го на Козунака. Или по-скоро кекса с вкус на козунак :) PS: В случай, че може да си позволите един ден извън рамките - хапнете си истински. ♡


* 3 степени трудност заради това, че е мнооооого пипкаво

Съставките

за основата:

100 гр бадемово брашно

50 гр кокосово брашно

20 гр нахутено брашно

10 гр тапиока

7 гр суха мая

125 мл прясно мляко с по-висок % масленост

настъргана лимонова кора от 1 лимон

3 с. л еритритол

3 яйца

ванилов екстракт

20 гр масло


за шоколадовия слой:

10 гр неподсладено какао

20 гр стопено масло

1 с.л еритритол

3 ореха



Цифрите

* сметките са за 1 парче от общо 6 с размер 100 грама (съветвам ви да направите собствени сметки, ако искате да сте съвсем точни).



Фурната

предварително загрята на 160C

време за печене: 40 минути


Магията

Имате два варианта: ако имате хлебопекарна, използвайте я, за да омеси тестото вместо вас. Ако ли не, действайте в голяма купа. Тестото остава с консистенция на каша през цялото време, така че няма да ви се наложи да го месите с ръце, а само да разбърквате. Опитайте се да пресеете брашната и да ги объркате добре заедно. Аз ползвам голяма цедка с малко по-големи отвори от сито, защото този вид брашна са доста по-едри. При вариант 1, сложете всички съставки за основата в хлебопекарната в този ред: яйца, мляко, масло, лимон, еритритол, брашна, мая. Пуснете я на програма тесто и пийте едно кафе в парка.


При вариант 2, затоплете леко млякото, разбъркайте с маята и оставете 5 минути да шупне. Прибавете към пресятите брашна и докато разбърквате, добавяйте един по един останалите продукти: яйца, масло, лимон, еритритол, ванилия. Отделете си около час, за да разбърквате периодично и дръжте тестото на топло.

То няма да бухне особено, но ще забелязвате лека разлика с времето. Малко преди основната смес да е готова за печене, пригответе шоколадовата част: към стопеното масло добавете какаото, нарязаните на дребно орехи и подсладителя. Разбъркайте добре - ще се получи нещо като кремче.


Подгответе тавичка и застелете с хартия за печене - моята беше 16 см с ринг, така че се получи компактен и горе-долу пухкав "козунак".


Изсипете половината основна смес, върху нея с лъжица разпределете шоколадовата (може да я слагате хаотично на места) и добавете остатъка.


Загладете добре и сложете да се пече на предварително загрята фурна за 40 мин. След изпичане, извадете и покрийте с памучна кърпа.


И... voila!


* съхранявайте добре опакован с фолио или в затворен съд



266 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page