top of page
Търсене
  • Снимка на автораТеди

Крем-карамелен чийзкейк


Опит 1 от много. :)

Няколко важни неща по пътя към крем-карамеления чийзкейк:

  1. Съветвам ви да го направите в тава без падащ ринг, защото ако не е достатъчно стегнат ринга, сместа за крем-карамела може да протече. При мен леко прокапа, но беше достатъчно, за да си взема бележка.

  2. Цялата структура на чийзкейка става малко по-особена, защото двете смеси се пекат заедно и крем-карамела пада в блата, чийз слоя остава отгоре. Ще пробвам и вариант с последователно печене на двете неща и ще ви кажа как се е получило. :)



Съставките

  • основа

200 гр бисквити (вида е по желание)

50 гр краве масло


  • чийзкейк

400 гр заквасена сметана

350 гр крема сирене

2 яйца

ванилия

3 с.л мед


  • крем-карамел

200 мл прясно мляко

3 яйца

2 с.л мед

3 с.л кафява захар

30 мл вода


Фурната

предварително загрята на 150C

време за печене: 90 минути


Магията

Чийзкейкът се пече на водна баня, затова подгответе две тави - една по-голяма и една по-малка, която може да се побере в голямата. Ако малката е с ринг я опаковайте добре с фолио, за да не влезе вода (или излезе нещо друго :) ).


Смелете бисквитите на трохи и разбъркайте с маслото. Изсипете в тавата и оформете основата, като притискате силно сместа към дъното с лъжица (или кръгла чаша).


Печете 10 минути във вече загрятата фурна и оставете да се охлади напълно.


Междувременно пригответе другите смеси: чийзкейковата и крем-карамелената.


Чийзкейк смес: разбийте хубаво крема сиренето и заквасената сметана. След като получите хомогенна смес без "трохи", бъркайки добавете едно по едно яйцата, ванилията и меда.


Крем-карамелена смес: в подходящ за котлон съд изсипете водата и трите лъжици кафява захар. Бъркайте на висока температура докато част от водата не се изпари и не започне да се получава очевиден карамелизиран сироп :) Оставете да изстива.


За крема разбийте яйцата, докато добавяте на тънка струя млякото. Завършете с меда и също заделете сместа настрани.



Голямото подреждане: така, първо изсипете и заравнете чийз слоя върху основата от бисквити. Тупнете няколко пъти тавата в плота/масата, за да слегне добре.

Върху него трябва да разпределите сиропа - аз ползвах супена лъжица, с която го поразлях из тавата, защото леко пропада в слоя сирене, но тъкмо може да проявите талант и да си нарисувате нещо.

Последно идва крема за карамела. Изливайте го много внимателно, на малка струя като леко го разпределяте из тавата - ако го сипвате с повече сила, ще развали слоя чийзкейк.


Печете 90 минути на 150 градуса. След изпичане извадете от фурната и оставете крем-карамеления чийзкейк да се охлади напълно.

И... voila!



* крем-карамеления чийзкейк е по-вкусен след като престои поне 5-6 часа



182 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page