top of page
Търсене
  • Снимка на автораТеди

Хляб с бяло и ленено брашно

С високо съдържание на фибри и фотогеничност.


Ленено брашно има в повечето магазини и био/здравословните им щандове. Ако имате мощен блендер, вероятно може да го направите и сами, но закупеното е много фино смляно и би ви улеснило.


* може да оставите хляба да си втасва и цял ден, стига да е на топло място без течение. Със сигурност ще стане още по-вкусен, само не забравяйте да го обърквате леко през час-два

Съставките

🍞

200 гр бяло брашно

30 гр ленено брашно

4 гр суха мая (или 10 гр прясна)

180 мл топла вода

½ ч.л сол

½ ч.л кафява захар

зехтин за намазване на съда


*от това количество се получава около 380-400 грамово хлебче

Фурната

предварително загрята на 250C, заедно с подложка

време за печене: 13 мин на 250C + 11 мин на 220C


Магията

За заместването на тестото ще са ви необходими две купи: една за първоначалното смесване на съставките, а другата за втасването. Хубаво е тестото да втасва в стъклен съд.


Пресейте бялото и лененото брашно и ги смесете с маята. Оформете кладенче по средата, изсипете топлата (но не гореща) вода и разбъркайте с шпатула.


Добавете солта и захарта и когато брашното поеме водата и вече е трудно да се бърка с шпатулата, започнете да омесвате с ръце.


Когато тестото изглежда вече добре размесено, сложете в стъклен съд, който предварително сте намазали със зехтин, покрийте с памучна кърпа и оставете да втасва на топло и непроветриво място.В следващите 2-3 ча̀са размесвайте тестото през 30-40 минути. Достатъчно ще е да го премесите само няколко пъти, важното е да е на по-чести интервали.


След поне 3 ча̀са може да включите фурната да загрява, като тук има малка уловка: необходимо е да имате основа, която да загреете заедно с фурната. Това може да бъде стандартната тава, която е дошла при закупуването на фурната ви или някоя голяма плоска тава, която да сложите на решетката.

Защо е нужно това? За да може хляба да се изпече равномерно и да не саботирате изпичането му със съд, който тепърва ще трябва да се темперира до желаните градуси.


След последното втасване на бъдещия хляб, може да поръсите с брашно и с остър нож да украсите с някоя артистична резка. :)Ползвайте хартия за печене, за да пренесете хляба на горещата повърхност и печете на високи градуси в продължение на 13 минути (ползвайте таймер), след което намалете градусите до 220 и печете още 11 минути.


След изпичане извадете хляба и го оставете да се охлади върху решетка (ако нямате решетка, ползвайте дъното на купичка или чиния). Не го покривайте, за да не стане влажен и лепкав.


Ето как изглежда след разрязването (и в компанията на бъркани яйца):Хлябът с бяло и ленено брашно е най-добър за хапване, когато е напълно изстинал. :)


И... voila!PS: Ако смените пропорциите на съставките, ще трябва да увеличите/намалите с по няколко минути и времето за печене.


* съхранявайте хляба в хартиен плик или увит в хартия за печене, за да остане свеж по-дълго86 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page