top of page
Търсене
  • Снимка на автораТеди

Кюфтенца от киноа и червен боб

Актуализирано: 26.04.2018 г.

В дните, в които сме вегетарианци, повелява да се държим като такива ;)



Тази рецепта се появи съвсем случайно, подтикната от произвола на събитията, в който бях сварила твърде много киноа, без да знам защо...


И след като трябваше да ни няма вкъщи 2 дни, се появи проблемът с нейното съхранение. Който беше решен доста бързо, благодарение на една консерва червен боб, скрита прилежно в шкафа. И така, в 22:00 набързо намятах едни кюфтаци на хартия за печене и ги бутнах в камерата а.к.а 'сготвих вечерята за близкото бъдеще'.


Съставките

200 гр киноа

400 гр червен боб от консерва

100 гр пълнозърнесто брашно

щипка кимион

сол и черен пипер на вкус


Фурната:

предварително загрята на 220C

време за печене: 30 мин


Магията

Измийте киноата добре на течаща студена вода и я варете докато стане пръхкава и около всяко зрънце се образува малко кръгче. Съотношението вода - киноа е 2:1.


Хубаво изплакнете червения боб и го намачкайте в голяма купа. Може да ползвате и блендер, но там има риск да стане твърде течен. Затова, тренирайте с мачкалката :)


След като боба е добре смачкан, добавете сварената киноа, брашното и подправките.


Намокрете ръцете си с хладка вода, оформете кюфтенца и леко ги сплескайте, защото ако останат твърде дебели, може да не се опекат добре и да се разпаднат при ваденето от тавата.


Пригответе си тава с хартия за печене и наредете внимателно кюфтенцата. Може да поръсите малко царевично брашно, за да сте сигурни, че няма да залепнат.


Печете уреченото време и гарнирайте с малко червен лук, салатка или сос.




41 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page