top of page
Търсене
  • Снимка на автораТеди

Моят режим - малко история

Защо, какво и как :)


Защо ми трябва да споделям какъв е моят режим?

На първо време - не трябва :) Но смятам, че мога да бъда полезна в опита си и на други хора, припознали се в ежедневието ми.


Тръгвайки от статията за PCOS и всички идеи за предстоящи текстове и статии, се замислих, че освен да наливам акъл, ще е добре да покажа и как прилагам този акъл. И, започвам.


Моят режим се базира изцяло на здравословното ми състояние и постоянните грижи, които полагам, то да бъде в изцяло положителната зона. Имайки поликистозен синдром от години, съм минала през редица режими и експерименти, като те продължават и днес. Целта е проста: да спра симптоматиката, да имам сила и енергия и да подържам тялото си в добър вид и тонус (и за да не тровя нервите на околните).


Това си има своите препъни-камъни и то на всеки ъгъл - какво и колко ям, колко се движа, колко тренирам, колко спя, колко се ядосвам...


Тези неща важат не само за този случай, на тях трябва всеки да обръща внимание, без да е притиснат от конкретни обстоятелства (мъдра мисъл alert) и да бъде осъзнат в грижата за себе си.


Да се върнем на мен. Един много прост пример със стандартен въпрос:


Как така имам поликистоза, а не съм с наднормено тегло, както много голям процент от жените, засегнати от синдрома?

Движа се постоянно. Имам късмета да съм израстнала с роднини, които да ме запознаят с големите планински преходи от много ранна детска възраст и така с годините да не губя мотивацията да съм в постоянно движение.


И прост антипример: след травма на коляното, бях доста обездвижена около месец. Дори и с нормално хранене, понатрупах килца, повлоших симптомите и се върнах много, много бавно в играта.


Затова ще си говорим много за движение.


Другата важна тема, която постоянно ме вълнува е храненето. Почти фанатизирана съм на тази тема. Ако не се храня правилно, няма нито една постигната цел за мен, защото ми е лошо :) Чисто и просто.


Какво за мен е "правилно" хранене?

То не е конкретен режим, вегетарианство, веганство и така нататък. Правилното хранене помага на тялото ми да реагира адекватно, да си набавя всички необходими нутриенти, за да бъде в добро здраве и зависи изцяло от собствените му нужди.


В моят случай трябва да внимавам със спайковете на инсулина и да предпочитам храни, които са с нисък гликемичен индекс и богати на полезни мазнини. От друга страна от редица храни имам проблеми с корема и с кожата. Погледнато така, думата "правилно" придобива съвсем друг вид. :)


Какво постигнах, за да се наема да пиша за себе си

Знам, че твърденията винаги трябва да са подкрепени с доказателства. Затова, за голямо свое съжаление, ще трябва да споделя нагледно какъв е бил външният ми вид преди 7 години, преди 1 и днес (наистина си беше днес, имам свидетели).


Преди 7 разчитах основно на планина, лекари и предписаните от тях медикаменти и мазила. Резултатът (с това описание може да се досетите, че аз съм това най-дясното, нали:) ):

Резултатът тук е, че тази снимка беше напълно случайно изтекла в мрежата. Обикновено или ги триех или ги минавах с фотошоп, което не можеше да скрие, че бях пухена и с много сериозни пъпки.


Преди 1 вече активно ходех на тренировки: фитнес, тичане, бокс, планина, каяк и тн, но пиех и противозачатъчни като профилактика. Те леко подобриха нещата, но пък страничните им ефекти не бяха от приятните.


Днес съм се развела с фармацията, намалила съм с около 90% от симптомите на PCOS, взимам само необходимите на всеки витамини и съм на доста рестриктивен режим и почти ежедневни тренировки, за да не бъда пухена и пъпчасала :)

(Или поне не твърде много...)


Схванахте картинката :)


Ще се опитвам да наливам акъл, за да не се наливат с медикаменти и други като мен. Или поне да не се бавят по 7-8 години, докато намерят решение.


По-здрави! ♡

Теди

80 преглеждания0 коментара
bottom of page